IT Black White 2 - шаблон joomla Авто

Osnivač Fondacije „Duško Jovanović" i suvlasnik dnevnih novina „Dan" Slavica Jovanović prisustvovala je oproštajnom prijemu Udruženja novinara Bavarske, na kom je održala i govor. Na prijemu, koji je upriličen u jevrejskoj opštini u Minhenu, govorili su i Šarlota Knoblav, predsjednica Jevrejske zajednice, ministar Tomas Krojcer, šef državne kancelarije Bavarske, i Mihael Konken, predsjednik Udruženja novinara Njemačke.

Jovanovićeva se u svom govoru zahvalila dosadašnjem predsjedniku Volfgangu Štokelu na svemu što su on i Udruženje novinara Bavarske uradili na obezbjeđivanju slobode medija u Crnoj Gori.

– Mogla bih vam satima pričati o povezanosti naših novina sa vašim udruženjem i njegovim prvim čovjekom, ali izdvojiću samo jedan primjer. Naša štamparija nije imala priključke za struju i vodu. Bili smo, vjerujem, jedina kompanija u Evropi koja je u 21. vijeku morala da radi na agregatima, bez korišćenja električne energije. Pomogli su nam da električna energija prostruji našim mašinama, a prekidač je pritisnuo Ginter Gabštajger. Bila je to mala, ali za nas velika pobjeda u borbi dugoj 14 godina – kazala je Slavica Jovanović.
Nakon izjave da je jedan medij radio na agregatima salom se prelomio aplauz, uz razmjenu pogleda punih nevjerice. Jovanovićeva je sa zvanicama razgovarala o podršci daljem radu „Dana" i Fondacije „Duško Jovanović".
Direktor Bavarske akademije za medije Martin Kunc ponudio je Fondaciji „Duško Jovanović" saradnju u vidu edukacije novinara u njihovoj prestižnoj akademiji.
Novoizabrani predsjednik Udruženja novinara Bavarske Mihael Buš rekao je za „Dan" da on kao njemački novinar ne može da razumije u kakvim uslovima i kakvoj realnosti rade crnogorski novinari, jer je tako nešto nepojmljivo u Njemačkoj. Komentarišući ubistvo Duška Jovanovića, napade i pritiske na medije, Buš je kazao da su novinari u Njemačkoj razmaženi i da ne mogu da se stave u poziciju svojih kolega iz Crne Gore.
On je naglasio da su predstavnici njihovog udruženja u razgovoru sa evropskim parlamentarcima jasno podvukli značaj poštovanja slobode štampe.
– Kao naslednik gospodina Štokela, obećavam da ću u narednim razgovorima sa članovima Evropske komisije pokrenuti pitanje slobode medija u Crnoj Gori – najavio je Buš.
Tokom posjete Minhenu Slavica Jovanović je bila gost Petera Hausmana, glavnog i odgovornog urednika „Bayernkurira", koji je u vrijeme Helmuta Kola radio kao državni sekretar za informacije i portparol njemačke vlade. On se saglasio sa konstatacijom da je jedan od problema sa kojim se susreće današnje novinarstvo spočitavanje medijima da prave afere i senzacionalističke tekstove, a zapravo se radi o zamjeni teza jer nijesu novinari ti koji stvaraju afere – oni samo pišu o njima.
– Velika je razlika između Crne Gore i Njemačke. U Crnoj Gori čovjek treba da bude mnogo hrabriji da bi se bavio novinarstvom – rekao je Hausman.
Slavica Jovanović je kazala Hausmanu da je osnovala Fondaciju „Duško Jovanović", koja je 2011. godine dodijelila prvu međunarodnu nagradu za istraživačko novinarstvo, a 27. maja 2014. godine i tri godišnja priznanja.

Nenad VELjOVIĆ


Podržati talentovane novinare

Tokom boravka u Njemačkoj Slavica Jovanović je posjetila i Hansjerga Braja, direktora Društva za jugoistočnu Evropu, koje broji oko 900 članova. Braj je gošći odao priznanje za dosadašnji rad Fondacije i dao podršku daljim projektima.
Jovanovićeva se sastala i sa Berndom Rilom, direktorom za evropske integracije i pravnu pomoć u Fondaciji „Hans Zidel" (HSS). On je govorio o odjeljenju za podržavanje talenata i mogućoj razmjeni studenata novinarstva i profesionalnih novinara.


Nema demokratije ako vlast krade glasove

Prilikom susreta Slavice Jovanović sa dr Horstom Marom, počasnim predsjednikom Društva za spoljnu politiku Bavarske, tema razgovora bila je buduća saradnja, s akcentom na predstavljanje Fondacije „Duško Jovanović" širom Njemačke.
– Radujem se budućoj saradnji i siguran sam da ćemo na obostrano zadovoljstvo realizovati projekte koji će doprinijeti razvoju novinarstva – rekao je Mar.
Pored interesovanja za Fondaciju i slobodu medija, mnoge sagovornike je interesovala i politička situacija u Crnoj Gori.
– „Dan" će uvijek podržati vlast koja bude izabrana na slobodnim, demokratskim i fer izborima, bez krađe glasova. Samo tako možemo biti dio demokratskog društva – kazala je Slavica Jovanović.