IT Black White 2 - шаблон joomla Авто

SVEDOK:(21. avgust 2001)
Piše: Nikola MARKOVIĆ

Očigledno da je neko bio u velikoj žurbi u ovom sudskom "sporu". Uz uvažavanje, mišljenja sam da Stanko Subotić Cane, kao tužilac, nije zasluživao čak predsednika suda za ovaj slučaj. I to baš u avgustu, mesecu godišnjih odmora, i sudova i sudija. Teško je odoleti utisku da nečije "velike oči" ovaj "spor" prate sa dužnom pažnjom, iii pozornošću. Neka, i to je Crna Gora.

Zemlja inata kaže za "Svedok" Duško Jovanović, prvi čovek podgoričkog dnevnika "Dan", povodom početka suđenja listu, njemu kao direktoru i Vladislavu Ašaninu, glavnom i odgovornom uredniku, po privatnoj tužbi Stanka Subotića,
Svedok: Da li verujete da će sudski proces biti pravedan i korektan, ili se radi o pokušaju gašenja nezavisnih medija od strane države?
Duško Jovanović: Sve dok ne budem imao dokaze da sudski proces nije, ili neće biti pravedan i korektan, verovaću da hoće. Mora se priznati procesni profesionalizam u dosadašnjem sudskom postupku, zašto to ne reći. Šta će dalje biti, videćemo. A da neko želi da "Dan", kao nezavisni medij, i to veoma uticajan ugasi, to stoji. Srećom, demokratske snage u Crnoj Gori podržavaju "Dan" u ovom sporu, i to bez obzira na politiku.
S: Postoji li zakonski osnov za Vaše kažnjavanje, pošto je "Dan" samo prenosio tuđe tekstove?
D.J: Shodno Zakonu o javnom informisanju, a i po mom dubokom ubeđenju, nema nikakvog osnova za odgovornsot "Dana", odnosno odgovornih lica u njemu. Trebalo bi da tako nešto bude i potvrđeno. Komisija Skupštine RCG, koja je i formirana da utvdi ima li osnova u "Nacionalovom" pisanju, uputila je pisma na petnaestak adresa da bi prikupila dokaze. Među adresiranima nema "Dana", što takođe ukazuje da je "Dan" samo prenosio "Nacional", odnosno trudio se da objektivno informiše crnogorsku javnost, što mu je bila i obaveza. Po mom mišljenju, sva je sreća što je "Dan" preuzeo tekstove "Nacionala" i objavio ih, inače bi ostao veliki znak pitanja pred crnogorskim medijima, zašto u njima nije bilo ništa o temi o kojoj mora da raspravlja čak i crnogorski parlament.
S: Da li se neka od stranih i domaćih nevladinih organizacija, koje se bave slobodom štampe, interesovala za ovaj slučaj?
D.J: Interesovanje postoji i prevazilazi moja očekivanja. Nisam verovao da toliko ljudi prati pisanje "Dana". Njihovo interesovanje doživljavam isključivo kao želju da se zaštiti slobodno, nezavisno, istraživačko novinarstvo, koje je Crnoj Gori potrebno.
S: Da li ovim suđenjem crnogorska vlast preuzima metode Miloševićevog režima, kada su mnogi opozicioni i nezavisni mediji kažnjavani ogromnim novčanim kaznama, koje su izazvale njihovo gašenje?
D.J: Svakoj vlasti smeta kritika. Zašto bi ova bila izuzetak. Nije li i nova vlast u Srbiji prihvatila istu prethodnu matricu odnosa prema medijima koji drugačije pišu. I to goru nego vlast koju su nasledili. Ta pitanja se mogu rešiti samo sistemski i nikako drugačije. Nema demokratije, pa ni u novinarstvu, ukoliko zavisi od volje pojedinca, bez obzira ko to bio. Međutim, izgleda da se svi bore za demokratiju i demokratske standarde dok su u opoziciji. Dolaskom na vlast gasi se njihova želja za instaliranjem demokratskih mehanizama za sistemsku kontrolu vlasti. Možda, ipak, malo pozitivnih pomaka ima ili su bar promjene u vlasti češće.
S: Da li strahujete za svoj život, pošto je pisanje "Nacionala" i "Dana" izazvalo neviđenu političku aferu u Crnoj Gori i prozvalo mnogo jake i moćne ljude?
D.J: U mom životu nema više mesta za strahove, a ni za razočarenja. Imao sam prilike da doživim i preživim, i jedno i drugo. Nažalost, ili na sreću, svoje iskustvo sam gradio isključivo na svojoj koži. Pravnik sam i verujem da je pravda spora, ali dostižna, tako da sam siguran da će autori svih, i preživljenih, a i onih nepreživljenih strahova, jednog dana biti na tasu boginje Justicije.
S: Šta mislite, da li će vas sud osloboditi ili rigorozno kazniti?
D.J: Dok se u suprotno ne ubedim, ili me ubede, verujem da će i u ovom i u svim budućim sličnim sporovima pobediti zakon i pravda. Crnogorski pravosudni sistem polaže veliki ispit. Ukoliko na koži Vladislava
Ašanina, glavnog i odgovornog urednika "Dana", i mojoj lično, na tom ispitu padne, onda neka je i Crnoj Gori i novinarstvu u njoj sa srećom.

 

Država preča od tiraža

S: Dan se pominje kao list koji je dugo pomagan od Savezne vlade, dok je na njenom čelu bio Momir Bulatović. Govori se da ste dobili od Savezne vlade štampariju i da za novinski papir dugujete saveznim robnim rezervama oko 800.000 maraka.
D.J.: Svi u Crnoj Gori, a i šire, znaju kako je svih ovih godina "Dan" živeo i preživeo. A sada se svi biju šakama u grudi da su ga pomagali, pa i finansijski. Jedino niko neće da prizna da je možda i "Dan" nekoga pomagao, i to u dugom vremenskom periodu. I to svesno, na svoju štetu. U uređivačkom smislu. Na žalimo, država nam je bila preča od tiraža. Kad zatreba, bićemo ponovo na braniku otadžbine, a u međuvremenu "Dan" će sve svoje dugove da plati, a zajmove da vrati. Pa i saveznoj državi koju, uzgred budi rečeno, skoro jedino "Dan" (i veliki broj građana) u Crnoj Gori priznaje i podržava.


Režim u ofanzivi

S: Da li mislite da je Subotić pokrenuo tužbu protiv vas u dogovoru sa drugim ljudima koji se pominju u tekstovima koje ste preuzeli iz "Nacionala" primera radi sa g. Đukanovićem?
D.J.: Apsolutno. Puno kockica je složeno. G. Đukanović je najavio tužbu protiv "Dana". Ta tužba je, po našim saznanjima, stigla na sud. Do predsjednika suda. Iznenada joj se gubi svaki trag. Umjesto nje, "isplivava" Subotićeva. Takođe, ekspresno. Sve to liči na probni balon. Istina ovih dana protiv "Dana" stiže najava za još tri-četiri tužbe, a opet u vezi sa "Nacionalom". Očigledno da je deo režimske Crne Gore, a protiv "Dana" u velikoj ofanzivi.