IT Black White 2 - шаблон joomla Авто

"DAN" 3. NOVEMBAR 2000.

U znak protesta zbog odnosa crnogorskog ministra policije prema napadu na poslanika Jovanovića, Klub SNP tražio da Skupština RCG juče ne radi. Parlament nastavlja rad u utorak, 7. novembra

Sjednica Skupštine RCG juče je počela i završila se poslaničkom intervencijom Kluba SNP koji je, u znak protesta zbog odnosa ministra unutrašnjih poslova Vukašina Maraša i ovog ministarstva u cjelini prema napadu na poslanika Duška Jovanovića, tražio da crnogorski parlament juče ne radi.
- Skupština RCG se ne može ponašati kao da se ništa ne dešava. Najmanje što možemo da uradimo zbog stava ministra unutrašnjih poslova Vukašina Maraša povodom napada na poslanika Duška Jovanovića jeste da parlament danas ne radi, kazao je šef poslanikog kluba SNP Predrag Bulatović.
Poslanički klub SNP je na sjednici, u utorak, zatražio da se najdalje do juče, u Skupštini pojavi ministar Maraš i saopšti šta je preduzeto na rasvjetljavanju ovog slučaja.
- Besmisleno je voditi razgovore kada se tako ignoriše ovaj parlament, kazao je Bulatović.
Poslanik SNP Dragan Koprivica je ocijenio da "ministar unutrašnjih poslova Vukašin Maraš ne samo što se nije pojavio u Skupštini RCG, već se nije udostojio ni da odgovori na poziv".
- Time je stavio do znanja da ni dva odsto ne zarezuje crnogorski parlament. Ako je to njegov stav - u redu, ali je nama veoma značajno da javnost to vidi i čuje, kazao je Koprivica.
On je potom upitao ko još u Crnoj Gori treba da bude prebijen pa da se u Skupštini RCG počne raspravljati o sigurnosti i bezbjednosti građana ove republike.
- Ministar Maraš mora da objasni šta se to dešava u Crnoj Gori, odnosno koje su to crne trojke koje prebijaju ljude po cijeloj Republici, kazao je Koprivica.
Ima li smisla, upitao je on, da se održavaju sjednice crnogorskog parlamenta, dok se njeni poslanici napadaju po mračnim ulazima.
Predsjedavajući potpredsjednik Skupštine RCG iz redova Narodne stranke Predrag Popović, podsjetio je da je i sam predsjednik Skupštine Svetozar Marović na prošloj sjednici javno uputio poziv nadležnim državnim organima da saopšte neke konkretne informacije u vezi ovog slučaja, ali do danas, kako je kazao, izuzev saopštenja MUP RCG, nikakvog drugog nema.
Po njegovim riječima, Skupština RCG nema nikakvih zakonskih mogućnosti da bilo kom ministru naredi da se pojavi u skupštinskoj sali.
- To je ostavljeno na savjet samim ministrima, naveo je Popović.
On je potom odredio pauzu do utorka, 7. novembra, i još jednom pozvao ministra unutrašnjih poslova Vukašina Maraša da se pojavi u Skupštini RCG i, kako je kazao, pred poslanicima i licem crnogorske javnosti saopšti dokle je stigla istraga povodom napada na poslanika Duška Jovanovića.
Đ. SAVOVIĆ

 

SMIJENITI MINISTRA POLICIJE

Klub poslanika SNP optužuje ministra unutrašnjih poslova u Vladi RCG Vukašina Maraša da lično stoji, sa političkom ili nekom drugom motivacijom, iza napada na poslanika Duška Jovanovića. U to smo još više uvjereni nakon saopštenja MUP RCG povodom ovog slučaja, istakao je potpredsjednik SNP Predrag Bulatović.
On je saopštenje MUP RCG ocijenio kao "kukavičko".
- Samo politička kukavica, kakav je ministar unutrašnjih poslova, može iz daljine da saopštava takve neistine, kazao je Bulatović.
Svjedoci smo, dodao je on, da se pokazuje da nijedna služba državne bezbjednosti na svijetu nije imuna od prljavih poslova. Zato ni mi nemamo razloga da smatramo da je Vukašin Maraš jedini čistunac na ovom svijetu. Ovo posebno iz razloga što se u Crnoj Gori desio veliki broj nerasvijetljenih ubistava ili napada kao što je, na primjer, slučaj napada na vlasnika "Elmaga".
- Mi imamo razloga da osnovano sumnjamo da posebna jedinica Vukašina Maraša stoji iza napada na poslanika Jovanovića. To ćemo smatrati sve do onog trenutka kada crnogorski ministar policije ne dođe u Skupštinu RCG i saopšti imena napadača, kazao je Bulatović.
On je potom rekao da je "degutantno tražiti Maraševu ostavku, ali da će ova partija biti prinuđena da "i to uradi".

JOVANOVIĆ: Napadači se nalaze u policijskoj kasarni na Zlatici

Mislio sam da lično neću govoriti o napadu na mene, ali nakon saopštenja MUP RCG, obavezan sam da, zbog javnosti, pojasnim neke stvari, kazao je poslanik SNP Duško Jovanović.
- Odmah nakon napada koji je na profesionalan način izvršen od strane tri nepoznata lica, a u čijem sprovođenju je učestvovalo još najmanje deset ljudi sa tri automobila, neko je iz zgrade u kojoj stanujem pozvao MUP RCG. Odgovoreno im je da ja lično dođem u stanicu policije na Zabjelu i prijavim slučaj. Srećom, brzo su došli policajci Saveznog MUP-a i sa njima sam otišao u KBC Crne Gore. U Urgentni centar potom je stigao inspektor MUP RCG i upitao da li želim da dam izjavu na licu mjesta ili u stanici policije. Odgovorio sam da ću izjavu, i sve drugo što treba, saopštiti odmah. Rekao sam mu sve podatke koje je tražio od mene. Narednog dana u prostorije, u kojima radim, došao je drugi inspektor i tražio dodatne informacije. Naravno, i njemu sam saopštio sve što je tražio. Stoga me posebno iznenađuje i čudi insinuacija u saopštenju MUP RCG o "nedovoljnom stepenu zainteresovanosti oštećenog na rasvjetljavanju slučaja", kazao je Jovanović.
- On je potom upitao da li je povodom ovog slučaja iko privođen.
- Napad se nije desio u milionskom San Francisku, već u Podgorici, gdje u tri sata svi znamo ko je šta ručao u jedan, naveo je Jovanović.
Navodeći razloge zašto izjavu nije dao u CB, već u Urgentnom centru, Jovanović je rekao da "sumnja u MUP RCG".
- Ubijeđen sam da iza napada na mene stoji Služba državne bezbjednosti. Organizatori i oni koji su izvršili napad nalaze se u kasarni MUP RCG na Zlatici. Tamo je stacionirana specijalna jedinica policije za ove namjene, rekao je on.
Jovanović je potom kazao da on lično nema iluzija da će MUP RCG saopštiti ko su izvršioci napada na njega.
- Za napad na mene optužujem ministra unutrašnjih poslova Vukašina Maraša, kazao je Jovanović.
On je zatim kritikovao i odnos drugih poslaničkih klubova, osim Kluba Narodne stranke, prema napadu na njega.
- Ne može se samo apelovati. Ova skupština ima ta ovlašćenja da kaže: "Gospodine Maraš, imate sedam dana da pronađete počinioce napada. Ukoliko to ne uradite - bićete smijenjeni".
Međutim, to se ne radi, već se čitav slučaj pokušava zataškati, kazao je Jovanović.
On je potom naveo da je tokom jučerašnjeg prijepodneva posjetio CB Podgorica i tražio prijem kod tamošnjeg načelnika.
- Saopšteno mi je da on nije tu, a od pomoćnika mi je poručeno da "čekam načelnika". Od pomoćnika sam samo tražio odgovor - hoće li neko od njih ili neće, da razgovara sa mnom. Jedan je ipak pristao i od njega sam tražio zapisnik o napadu na mene, jer je od tog dođaja prošlo već sedam dana. On me je, međutim, upitao po kom zakonskom osnovu tražim zapisnik. Zato me interesuje šta još, i kao građanin i kao poslanik, treba da uradim da bi MUP RCG prepoznao moju zainteresovanost, upitao je Jovanović.
MUP RCG je, po mojim saznanjima, glavni i jedini krivac za napad na mene. Tako će biti sve dok ministar unutrašnjih poslova Vukašin Maraš ne saopšti imena napadača.