IT Black White 2 - шаблон joomla Авто

Piše: Duško JOVANOVIĆ ("DAN", 24. decembar 2000.)

Sredinom juna ove godine, u jeku najžešće režimske crnogorske antimilošvićevske kampanje, crnogorskoj javnosti je od strane vlasti serviran pravi "gebelsovski" specijalitet. 
Naime, u Budvi, metropoli elitnog crnogorskog turizma, neko je "pokušao da oduzme život" Vuku Draškoviću, velikom prijatelju crnogorskog "predsjednika", jednom od "vođa" opozicije u Srbiji. 
Šefovi organa crnogorskog reda i mira su se oglasili rekordno brzo, rekordno precizno i rekordno jasno. 


Sve se zna, sve je otkriveno, crnogorska javnost će sa svim biti upoznata za 48 sati, saopštavali su režimski mediji izjave čelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Crne Gore. 
Crnogorski "Vuk" saopštava scenario "atentata" na srbijanskog "Vuka". 
Režimski mediji u Crnoj Gori su nedvosmisleni. Sve je organizovao Slobodan Milošević. 
Spektakularno su uhapšeni osumnjičeni, naravno svi iz Srbije. 
Isti su ekspresno "obrađeni" i "odrađeni" u savremenim informbirovskim kazamatima crnogorske policije. Sudeći po najavama sa tim će neprijatnim iskustvima crnogorska javnost biti narednih dana upoznata. 
Kao isključivi razlog zbog čega se čitav "slučaj" ne rješava, i zašto se sve ne objelodanjuje, crnogorsko tužilaštvo zajedno sa policijom je isticalo navodnu nesaradnju državnih organa Republike Srbije pod direktnom "komandom" Slobodana Miloševića. 
Prelaskom "komande" u ruke gospodina Koštunice, i jedan, i drugi "Vuk" su morali da se prilagode novonastaloj situaciji. 
Srbijanski "Vuk" je "ocijenio" da mu više ne prijeti opasnost i vratio se u Srbiju. 
Crnogorskom "Vuku" je ostavio nevine "političke atentatore" da im se izrekne presuda. 
Naravno, nakon šest mjeseci provedenih u pritvoru, bez ikakve krivice, barem ne po ovom osnovu, braća Lovrić se puštaju na slobodu. 
Troškove njihovog prinudnog šestomjesečnog boravka u crnogorskim zatvorima, i zasluženu odštetu, platiće crnogorski građani. 
Samo dva dana nakon njihovog oslobađanja iz Srbije stižu i ostali osumnjičeni, sa potpunim alibijem, pa se i njima, ili njemu, ukida potjernica, i "slučaj" najvjerovatnije zaboravlja. 
Kao i ko zna koliko puta do sada, istražni sudija Zoran Živković je "odradio" politički posao. 
Svi se sjećaju da je supruga crnogorskog premijera odbila da bude "uključena" u ovaj "slučaj". 
Uključio se onaj ko to hoće i mora. 
Ispričana je još jedna crnogorska politička priča. 
Sudeći po akterima, unaprijed se znalo da će da bude jedna od "prljavijih". 

Puno zvjezdica na ramenima 

Još jedan "slučaj" koji je crnogorsku javnost trebalo da ubijedi kako policija efikasno suzbija organizovani kriminal, bio je proces protiv petnaestorice optuženih za posredovanje u prodaji bijelog roblja ili prostituciju, kao i trgovinu drogom. 
Ono što je javnost saznala, kroz višednevnu "pisaniju" u režimskoj dnevnoj štampi, bilo je da je ključni svjedok, serviran iz policije, bila izvjesna gospođica Babačku, državljanka Bugarske. 
Njene izjave u Višem sudu su od režimskih novinara selektivno prenošene tako da neke od njih, a koje su možda i najvažnije nijesu ni došle do crnogorskih čitalaca. 
Naime, na direktno pitanje sudije ko je bio glavni organizator čitavog švercerskog lanca i posla "krunski svjedok", u liku mlađe ženske osobe bugarskog državljanstva, je odgovorila: 
"Ne znam, ali znam da je imao puno zvjezdica ovdje", i pritom pokazala na ramena. 
S obzirom da se zna, u kom smjeru svi glavni kriminalni pravci, ili magistrale u Crnoj Gori vode, to je i u ovom slučaju za vlast bilo pametnije, zatvoriti slučaj, što je i urađeno. Jedno pitanje, međutim ostaje otvoreno. 
Ko će da odgovara, ili ko je odgovoran za to što je 15 ljudi bili pritvoreno, podignuta optužnica protiv istih i nakon svega svi oslobođeni. 
Neko je u policiji previše traljavo odradio čitav posao. 
Ili previše dobro. 


Spora, nedostižna pravda 

Mnogo je primjera u Crnoj Gori da je pravda i spora, ali i nedostižna. Višegodišnji štrajk radnika AD "Lovćen" to potvrđuje. 
Naime, nakon što umalo nijesu isprebijani od strane policije dok su pokušavali sprovesti unaprijed najavljenu mjeru blokade Jadranske magistrale, i nakon što su jakim snagama specijalne policije spriječeni da štrajkuju na platou ispred Skupštine Crne Gore, dobili su obavještenje od strane Fondova da su bili u pravu. 
Tri crnogorska fonda, zbog čijih odluka su radnici i štrajkovali, su 19. decembra obavijestila predsjednika Savjeta za privatizaciju gospodina Filipa Vujanovića da je ugovor sa kupcem preduzeća AD "Lovćen" raskinut. 
Ni riječi o tome kakve su posledice raskida, čija je krivica što je do svega došlo, da li će neko da odgovara, ko će, i da li će, radnicima nadoknaditi štetu, šta je sa njihovim pravima, ima li plata, radnog staža, itd, itd. 
Ili je sve samo šminka, da se radnici primire barem dok prođu novogodišnji praznici. 

Još nešto o "Obodu" 

Da je najvjerovatnije tako govori i razvoj situacije u cetinjskom "Obodu".Naime, radnici su prekinuli sa štrajkom, jer su nakon razgovora sa crnogorskim "predsjednikom" dobili uvjeravanja da će "stvar" da krene sa mrtve tačke. "Obod" je još jedan primjer da jedan čovjek ne može svuda da stigne, pa makar to bio i Milo, tako da su i problemi "Oboda" morali trajati, najmanje toliko, dok se on ne uključi. Naravno, "Glavni" je ponovo morao da odriješi skoro ispražnjenu kesu, i pomogne cetinjsku privredu, jer mu u jeku separatističke kampanje najmanje trebaju nemiri i štrajkovi, i to baš na Cetinju. Njegovom Cetinju. Za naredna dva mjeseca "kupio" je cetinjski ekonomski mir.Nakon toga, vidjećemo.


Iduće godine socijalni kartoni 

Nakon što je gotovo duplirala cijene hljeba i brašna crnogorska vlada je najavila uvođenje takozvanih socijalnih kartona. 
Kada su "bolježiveći" 1998. godine "oteli" vlast sa sloganom "Da živimo bolje" niko nije pominjao, a u narodu ni pomišljao na "socijalne kartone". 
Međutim, očigledno je da je privilegije ovog slogana uživao mali broj odabranih na vlasti i uz vlast. 
To je dovelo do daljeg dubokog raslojavanja brojčano malog crnogorskog stanovništva. 
Debelo raslojeno klasno društvo kuca na velika vrata u Crnoj Gori. 
Ponosni Crnogorci će morati da prihvate činjenicu da ne mogu samostalno da se prehrane i da nijesu "sposobni" da zarade za sebe i svoje porodice. 
Paralelno, sa "socijalnim kartonima", Vlada Crne Gore je trebalo da uvede i kartone novokomponovanih crnogorskih bogataša. 
Umjesto od najširih slojeva stanovništva kroz povećanje cijene hljeba, goriva ili struje, aktuelna crnogorska vlast bi sa tog novokomponovanog spiska mjerama poreske politike obezbijedila nedostajuća sredstva u budžetu Republike Crne Gore. 
Međutim, vrana vrani oči ne vadi.