IT Black White 2 - шаблон joomla Авто

Piše: Duško JOVANOVIĆ, poslanik u Skupštini RCG (1. jun 2000. godine "Dan")

• Miljenik i mezimče Mila Đukanovića ministar Miomir Mugoša, a koji je inače i kandidat bolježivećih za mjesto gradonačelnika Podgorice, javno se hvali kako je jedan od bogatijih Crnogoraca.
• Obrazloženje: Od đeda mu je ostalo. Očigledno je da je đed veoma naporno radio, ali se i unuk uz obilatu pomoć države i državnih organa iz sve snage zalaže da to nasleđe uveća.

Dio posla Mugoša je završio za vrijeme svog decenijskog ministrovanja, a sad je šefov "miljenik" uz njegovu podršku i blagoslov, riješio da sjedne na stolicu prvog čovjeka Podgorice. Mugoša sada obećava po mjesnim zajednicama Podgorice sve ono što bilo ko poželi. Sve može, a kada vidjećemo.


Međutim, svoje probleme, pa makar i protivzakonito rješavao je ekspresno uz obilatu pomoć bivšeg predsjednika opštine Burića (lijepo mu se zahvalio) i njegovih namještenika.
Naime, kako je ministru Mugoši puno toga od "đeda ostalo", dio te "đedove imovine" država je bila oduzela pa je ministar odlučio da to ekspresno vrati.
Tako je ministar podnio Direkciji za nekretnine RCG, Područnoj jedinici Podgorica, zahtjev za vraćanje poljoprivrednog zemljišta iz društvene svojine.
Direkcija za nekretnine usvaja zahtjev Mugoša Miomira, i vraća mu se, kako se kaže u dispozitivu rješenja, poljoprivredno zemljište iz društvene svojine. (Rješenje br. UP - 02-502 od 18.12.1998. godine).
Vraćeno mu je 9.6287 m2 ili blizu 5,5 rala zemlje.
Međutim, vraćeno zemljište se nalazilo u neposrednoj blizini izvorišta Mareza, te nije moglo biti u privatnoj svojini i kao takvo predmet vraćanja shodno odredbama Zakona o vraćanju ranijim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta iz društvene svojine, Zakona o vodama i odgovarajućih pravilnika.
Da bi ministru Miomiru Mugoši "odradili posao" Direkcija za nekretnine - Područna jedinica Podgorice postupila je protivno odredbama člana 25 Zakona o vodama i protivno odredbama člana 3 i 5 Zakona o vraćanju ranijim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta iz društvene svojine, jer vraćeno zemljište nije bilo poljoprivredno, već zemljište pod posebnim režimom (izvorište Mareza).
Znajući da se vraćanjem tog zemljišta neposredno ugrožava izvorište "Mareza" tadašnji direktor Javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Veselin Perović na rješenje Direkcije za nekretnine o vraćanju zemlje Miomiru Mugoši (br. i datum gornji) izjavio je žalbu u kojoj je dao detaljne razloge oko toga da nema pravnog osnova da se Miomiru Mugoši vrati traženo zemljište. Žalba je izjavljena 31.12.1998. godine br. 7999.
Dokaz 1.
Ekspresno poslije toga direktor Javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Veselin Perović je smijenjen, a na njegovo mjesto postavljen Zoran Janković.
Prvi potez koji je novopostavljeni direktor Zoran Janković povukao bio je povlačenje žalbe, koja je povučena 15.1.1999. godine kako bi ministar Mugoša, protivno propisima, ostvario svoje prohtjeve i došao u posjed više od pet rala zemljišta.